Daugelis sveika mityba besidominčių ir kūno svorį prisižiūrinčių žmonių neatsigręždami bėga nuo maisto produktų, kurių sudėtyje yra sočiųjų riebalų. Pastaraisiais metais buvo daug ir plačiai kalbama, kad gyvuliniuose riebaluose esantys sotieji riebalai ir cholesterolis yra pagrindiniai lėtinių degeneracinių ir širdies ligų sukėlėjai. Tačiau visiškai sočiųjų riebalų atsisakyti nereikėtų, kadangi saikingai vartojami sotieji riebalai ir cholesterolis yra reikalingi žmogaus organizmo gyvybiniams procesams palaikyti.

Kuo naudingi sotieji riebalai?

Sotieji riebalai sudaro ne mažiau kaip 50% kūno masės ląstelėse esančių membranų medžiagos ir suteikia joms standumą bei stiprumą. Šie riebalai taip pat stiprina imuninę sistemą ir padeda kaulams pasisavinti kalcį. Kai kurios sočiųjų riebalų rūšys turi antimikrobinių savybių, kurios apsaugo virškinamąjį traktą nuo kenksmingų mikroorganizmų. Sotieji riebalai padeda audiniams išsaugoti omega-3 riebiąsias rūgštis ir paversti jas į galutinę organizmui naudingą formą.

Vidutinis sočiųjų riebalų siūlomas paros kiekis (GDA) suaugusiam žmogui siekia 20 g. Sočiųjų riebalų yra daug saldumynuose, todėl juos reikėtų vartoti saikingai, kadangi šių riebalų perteklius gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje. O padidėjęs cholesterolis didina tikimybę susirgti širdies ligomis. Pavojus iškyla ir tuomet, kai vartojami riebalus bei cholesterolį, kurie buvo pažeisti karščio, deguonies ar buvo auginami nenatūraliu būdu. Pažeisti riebalai žaloja kraujagyslių sieneles ir skatina apnašų kaupimąsi ant jų, o tai trukdo normaliai kraujo apytakai ir padidina širdies bei kitų lėtinių susirgimų riziką.

Taigi, renkantis sočiųjų riebalų turinčius produktus, reikėtų vengti šių produktų, kadangi tikėtina, kad juose yra pažeistų riebalu ar sugadinto cholesterolio:

  • pasterizuoto pieno produktai – tame tarpe sūris ir ledai, kurie buvo pagaminti iš pasterizuoto pieno;
  • pieno milteliai;
  • kiaušiniai iš miltelių;
  • virta mėsa aukštoje temperatūroje, ir ypač kepta ar smarkiai apkepta;
  • dauguma augalinių aliejų;
  • visi hidrogenizuoti aliejai.

Tuo tarpu, žemiau pateikiami produktai laikomi koncentruotais sveikų arba sveiko cholesterolio šaltiniais:

  • avokado vaisiai;
  • riešutai ir sėklos;
  • šalto vandens žuvys;
  • ekologiški kiaušiniai;
  • ekologiški viščiukai;
  • jautiena gyvulių, mitusių žole;
  • grynas kokosų aliejus;
  • raudonasis palmių aliejus;
  • šalto spaudimo alyvuogių aliejus.

Šiame portalo valgo.me straipsnyje pateikta bendra informacija, kuri neturėtų pakeisti patarimų gautų iš gydytojų ar mitybos specialistų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *